Wat is een septische tank

Wat is een septische tank

Inhoudsopgave artikel

Een septische tank, ook wel bekend als een septische put, is een essentieel onderdeel van het rioleringsstelsel van een woning. Maar wat houdt een septische tank precies in? In deze sectie zullen we de uitleg geven over wat een septische tank is, de werking ervan, het belang van onderhoud en reiniging, en het legen van de septische tank.

Een septische tank is een ondergrondse opslagtank voor afvalwater dat afkomstig is van huishoudens. Het afvalwater, waarin zich organisch materiaal en vaste stoffen bevinden, wordt in de tank vastgehouden en behandeld. De tank is ontworpen op een manier die de natuurlijke afbraak van deze stoffen mogelijk maakt, waardoor het afvalwater wordt gezuiverd voordat het wordt geloosd.

De werking van een septische tank is gebaseerd op het principe van biologische afbraak. Bacteriën in de tank breken het organisch materiaal af, terwijl de vaste stoffen naar de bodem van de tank zakken en slib vormen. Het gezuiverde water wordt via een uitlaatpijp geloosd, terwijl het slib regelmatig moet worden verwijderd door de tank te laten legen.

Het onderhoud van een septische tank is van groot belang om ervoor te zorgen dat deze goed blijft functioneren. Regelmatige controles, om de twee tot drie jaar, zijn nodig om te controleren op eventuele problemen en om ervoor te zorgen dat de tank niet verstopt raakt. Daarnaast is het aanbevolen om de tank regelmatig te laten reinigen om de ophoping van slib te verminderen en de levensduur van de tank te verlengen.

Het legen van een septische tank is een taak die het beste kan worden overgelaten aan professionals. Het proces omvat het verwijderen van het slib en de vaste stoffen uit de tank, waardoor deze weer klaar is om afvalwater op te vangen en te behandelen. Het ledigen van de septische tank moet regelmatig worden uitgevoerd, afhankelijk van de grootte van de tank en het gebruik.

Werking van een septische tank

Een septische tank is een essentieel onderdeel van een rioleringssysteem dat wordt gebruikt voor de behandeling van afvalwater. Deze tanks zijn ontworpen om organisch afval op te vangen en te verwerken, waardoor het rioolstelsel wordt ontlast en de omgeving wordt beschermd.

De werking van een septische tank is vrij eenvoudig. Het afvalwater stroomt via de afvoerleidingen de tank binnen, waar het wordt gescheiden in drie lagen: vaste stoffen, vloeistoffen en drijvende deeltjes. De vaste stoffen zakken naar de bodem van de tank en vormen een laag slib. De vloeistoffen zweven bovenop het slib en vormen een laag effluent. De drijvende deeltjes, zoals vet en olie, drijven naar de bovenkant van de tank en vormen een laag schuim.

Deze scheiding is mogelijk door de werking van natuurlijke bacteriën die aanwezig zijn in de septische tank. Deze bacteriën breken het organische afval af, waardoor het slib en schuim worden verminderd. Het gezuiverde water, het effluent, verlaat de septische tank via een uitlaatleiding en wordt vervolgens in de bodem geïnfiltreerd of naar een drainagesysteem geleid.

Om ervoor te zorgen dat een septische tank efficiënt blijft werken, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit omvat het jaarlijks controleren van de tank, het legen van het slib en schuim en het controleren op mogelijke verstoppingen of lekkages. Door het juiste onderhoud te waarborgen, kan de septische tank optimaal blijven functioneren en voorkomt u problemen in de toekomst.

Onderhoud van een septische tank

Het onderhoud van een septische tank is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat het systeem goed blijft functioneren en om mogelijke problemen te voorkomen. In dit gedeelte zullen we enkele belangrijke aspecten van het onderhoud van een septische tank bespreken.

Hoe vaak moet de tank worden gecontroleerd?

Het wordt aanbevolen om de septische tank minstens eenmaal per jaar te laten controleren. Door regelmatige inspecties kan eventuele schade of verstopping vroegtijdig worden opgespoord en kunnen problemen snel worden verholpen. Een professioneel controlebezoek kan de algehele gezondheid en werking van de tank garanderen.

Wat te doen bij problemen?

Als u tekenen van problemen opmerkt, zoals nare geuren, langzaam doorspoelende toiletten, of wateroverlast op uw terrein, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Neem contact op met een professioneel bedrijf gespecialiseerd in septische tanks om het probleem te analyseren en de nodige reparaties uit te voeren.

“Het onderhoud van een septische tank is van essentieel belang om mogelijke problemen te voorkomen en de levensduur van het systeem te verlengen.”

Hoe het onderhoud uitvoeren?

Om uw septische tank optimaal te laten functioneren, zijn er een paar eenvoudige stappen die u kunt nemen:

 • Gebruik alleen biologisch afbreekbare producten om verstoppingen te voorkomen.
 • Verminder het watergebruik en voorkom overbelasting van de tank.
 • Vermijd het lozen van vet, olie, medicijnen en andere schadelijke stoffen in de afvoer.
 • Laat regelmatig het residu van de tank (sliblaag) verwijderen door een professioneel bedrijf.

Door goed onderhoud en regelmatige controles kunt u de levensduur van uw septische tank verlengen en mogelijke problemen voorkomen. Vergeet niet dat het inhuren van een professioneel bedrijf voor het onderhoud en de controle van uw septische tank vaak de beste keuze is om ervoor te zorgen dat het werk grondig en efficiënt wordt uitgevoerd.

septische tank onderhoud

Met het juiste onderhoud kunt u ervoor zorgen dat uw septische tank langdurig en probleemloos blijft werken, waardoor u gemoedsrust hebt en mogelijke problemen vermijdt.

Het reinigen en ledigen van een septische tank

In deze sectie zullen we bespreken waarom het reinigen en ledigen van een septische tank essentieel is voor een goede werking. Het regelmatig reinigen en ledigen van de tank is van groot belang om verstoppingen en ophoping van afvalstoffen te voorkomen.

Wanneer een septische tank niet regelmatig wordt gereinigd en geleegd, kan dit leiden tot problemen zoals slechte geur, overstromingen en verstopte leidingen. Om deze problemen te voorkomen, is het raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen voor het reinigen en ledigen van de tank.

“Het is belangrijk om te begrijpen dat het reinigen en ledigen van een septische tank geen klus is die u zelf kunt uitvoeren. Het is een complexe taak die deskundigheid en speciale apparatuur vereist.”

Een professioneel bedrijf beschikt over de juiste apparatuur en technieken om de tank grondig te reinigen en alle afvalstoffen te verwijderen. Ze zorgen ervoor dat de tank volledig wordt geleegd en gereinigd, waardoor verstoppingen worden voorkomen en de tank optimaal blijft functioneren.

Het reinigen en ledigen van een septische tank moet regelmatig worden uitgevoerd, afhankelijk van het gebruik en de grootte van de tank. Over het algemeen wordt aanbevolen om de septische tank elke 3 tot 5 jaar te laten reinigen en legen. Voor huishoudens met een hoge waterconsumptie kan het noodzakelijk zijn om dit vaker te doen.

Een goede reiniging en lediging van de septische tank draagt bij aan de efficiënte werking van het rioleringssysteem en voorkomt problemen en verstoppingen. Het is dus essentieel om dit onderhoud regelmatig en professioneel uit te laten voeren.

Belangrijkste punten:

 • Het regelmatig reinigen en ledigen van een septische tank is essentieel voor een goede werking.
 • Een professioneel bedrijf moet worden ingeschakeld voor het reinigen en ledigen van de tank.
 • Regelmatig onderhoud, elke 3 tot 5 jaar, is aanbevolen om verstoppingen en problemen te voorkomen.

Voordelen van een septische tank

Een septische tank biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere rioleringssystemen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

 1. 1. Kostenbesparingen: Met een septische tank kunt u besparen op de kosten van aansluiting op het openbare rioleringssysteem. Het installeren en onderhouden van een septische tank kan op lange termijn financieel voordeliger zijn.
 2. 2. Milieuvriendelijkheid: Een septische tank draagt bij aan een duurzaam milieu doordat het afvalwater op een natuurlijke manier wordt behandeld en gefilterd. Het effluent dat uit de tank komt, is schoner en veiliger voor het milieu.
 3. 3. Onafhankelijkheid van openbare riolering: Met een septische tank bent u niet afhankelijk van het openbare rioleringssysteem. Dit kan vooral handig zijn in gebieden waar geen riolering beschikbaar is.
 4. 4. Flexibiliteit: Septische tanks zijn geschikt voor zowel residentiële als commerciële toepassingen. Ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een huishouden of bedrijf.
 5. 5. Minder kans op verstoppingen: Doordat het afvalwater in de septische tank wordt behandeld en afgebroken, is er minder kans op verstoppingen in het rioleringssysteem.

Met een septische tank kunt u genieten van deze voordelen en tegelijkertijd een verantwoorde keuze maken voor het milieu. Het is een efficiënt en betrouwbaar systeem dat zorgt voor een veilige afvoer van afvalwater.

Een septische tank biedt talloze voordelen, zoals kostenbesparingen, milieuvriendelijkheid en onafhankelijkheid van openbare riolering. Daarnaast zorgt het systeem voor minder kans op verstoppingen, waardoor u kunt genieten van een probleemloze afvoer van afvalwater. Overweegt u een septische tank te installeren? Neem contact op met een professional voor meer informatie en advies over de beste opties voor uw situatie.

Septische tank

Septische put installatie en kosten

Een correcte installatie van een septische put is essentieel voor een goed functionerende afvalwaterbehandeling. In deze sectie zullen we bespreken hoe een septische tank op de juiste manier kan worden geïnstalleerd en welke kosten hiermee gepaard gaan.

Een professionele installatie van een septische put zorgt ervoor dat het systeem efficiënt werkt en lang meegaat. Bij het installatieproces is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de locatie, grootte van de tank en de aanpassingen aan het rioleringssysteem.

Het installeren van een septische put is geen eenvoudige taak en vereist gespecialiseerde kennis en ervaring. Daarom raden we ten zeerste aan om een professioneel bedrijf in te schakelen voor de installatie. Deze experts hebben de expertise en het juiste gereedschap om de klus veilig en effectief te klaren.

Wat betreft de kosten van een septische put installatie, kunnen deze variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de tank, de toegankelijkheid van de locatie en eventuele aanpassingen aan het rioleringssysteem. Het is raadzaam om meerdere offertes van verschillende installateurs aan te vragen om een goed beeld te krijgen van de kosten.

Een goed geïnstalleerde septische put is een waardevolle investering voor uw woning. Het zorgt ervoor dat afvalwater op de juiste manier wordt behandeld en het risico op verstoppingen of andere rioleringsproblemen wordt verminderd.

Neem contact op met een professioneel bedrijf voor meer informatie over de installatie en kosten van een septische put. Zij kunnen u adviseren en begeleiden bij het maken van de juiste keuzes voor uw specifieke situatie.

Rioolproblemen en loodgieters

Riolering is een essentieel onderdeel van ons huishouden, maar helaas kunnen er soms problemen optreden. Verstopte riolering kan leiden tot ongemak en schade aan ons huis. Gelukkig kunnen loodgieters ons helpen bij het oplossen van deze problemen. Als het gaat om rioolontstopping en andere rioleringsproblemen, is het raadplegen van een professionele loodgieter de beste keuze.

Een loodgieter is een getrainde professional die gespecialiseerd is in het oplossen van problemen met loodgieterswerk, inclusief riolering. Of het nu gaat om een verstopte afvoer, een geblokkeerd riool of een lekkage, een ervaren loodgieter heeft de kennis en het gereedschap om het probleem effectief op te lossen.

Wanneer u te maken krijgt met een rioolprobleem, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Het negeren van het probleem kan leiden tot verdere schade en hogere reparatiekosten. Een loodgieter kan de oorzaak van het probleem achterhalen en de juiste oplossing bieden, zodat uw riolering weer optimaal kan functioneren.

“Een verstopte riolering kan ernstige overlast veroorzaken, van stank tot waterschade. Het is belangrijk om deze problemen snel aan te pakken om verdere schade aan uw huis te voorkomen.”

Rioolproblemen voorkomen

Hoewel rioolproblemen soms onvermijdelijk zijn, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om de kans op problemen te verminderen:

 • Zorg voor regelmatig onderhoud en reiniging van uw rioleringssysteem.
 • Vermijd het doorspoelen van items die verstoppingen kunnen veroorzaken, zoals vet, toiletpapier of hygiëneproducten.
 • Laat uw riolering regelmatig inspecteren door een professional om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen.
 • Als u merkt dat uw riolering langzamer leegloopt dan normaal of als u vreemde geluiden hoort, neem dan contact op met een loodgietersbedrijf.

Een loodgieter kan niet alleen riolering ontstoppen, maar ook advies geven over hoe u uw rioleringssysteem in goede staat kunt houden. Door preventieve maatregelen te nemen, kunt u de levensduur van uw riolering verlengen en de kans op storingen verminderen.

Wanneer u te maken krijgt met een rioolprobleem, aarzel dan niet om een professionele loodgieter in te schakelen. Zij kunnen u helpen bij het oplossen van het probleem en ervoor zorgen dat uw rioleringssysteem weer goed functioneert. Vergeet niet dat een tijdige interventie essentieel is om verdere schade te voorkomen.

Septische tanks in België en regio Tubize

In België spelen septische tanks een belangrijke rol in de afvalwaterbehandeling, vooral in de regio’s Vlaanderen en Wallonië. Deze tanks zijn ontworpen om het afvalwater efficiënt te verwerken en het milieu te beschermen.

In Vlaanderen worden septische tanks regelmatig gebruikt in gebieden waar geen aansluiting op het rioleringsnetwerk mogelijk is. Ze bieden een duurzame en effectieve oplossing voor het beheer van huishoudelijk afvalwater.

In Wallonië is septische tanks legen een belangrijk onderdeel van het onderhoudsproces. In de stad Tubize bieden professionele bedrijven vidange fosse septique diensten aan om ervoor te zorgen dat septische tanks regelmatig worden geleegd en goed blijven functioneren. Neem hiervoor bijvoorbeeld contact op met Debouchage Mertens, een erkend bedrijf voor het ledigen van septische tanks in Tubize.

Of je nu een septische tank hebt in Vlaanderen, Wallonië of specifiek in de stad Tubize, het is van vitaal belang om regelmatig onderhoud uit te voeren en de tank tijdig te laten ledigen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je septische systeem optimaal werkt en het milieu beschermt.

FAQ

Wat is een septische tank?

Een septische tank is een ondergrondse opslagtank die wordt gebruikt voor het behandelen en afbreken van afvalwater. Het is een belangrijk onderdeel van een rioleringssysteem dat vaak wordt gebruikt op plaatsen waar er geen aansluiting is op het reguliere rioolnetwerk.

Hoe werkt een septische tank?

Een septische tank werkt door het afvalwater dat vanuit een huis of gebouw komt op te vangen en te behandelen. In de tank worden bacteriën gebruikt om het afvalwater af te breken, waarbij vaste stoffen naar de bodem zakken en vloeistoffen naar buiten worden afgevoerd. Dit proces helpt om het rioolstelsel te ontlasten en het afvalwater veilig af te voeren.

Wat is het belang van onderhoud van een septische tank?

Het regelmatig onderhouden van een septische tank is essentieel om een goede werking te garanderen. Onderhoud omvat het laten controleren van de tank, het voorkomen van verstoppingen en het controleren van de leidingen. Door regelmatig onderhoud kunnen problemen vroegtijdig worden opgespoord en opgelost, waardoor dure reparaties worden voorkomen.

Hoe reinig en leeg ik een septische tank?

Het reinigen en legen van een septische tank moet worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf dat gespecialiseerd is in het werk. Zij hebben de juiste apparatuur en kennis om dit veilig en efficiënt te doen. Het is belangrijk om de tank regelmatig te laten reinigen om ophoping van vaste stoffen te voorkomen en een optimale werking te behouden.

Wat zijn de voordelen van een septische tank?

Een septische tank biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere rioleringssystemen. Het is milieuvriendelijk omdat het afvalwater afbreekt en zuivert voordat het wordt afgevoerd. Het kan ook kostenbesparend zijn op lange termijn, omdat er geen aansluiting op het reguliere rioolnetwerk nodig is. Bovendien biedt het flexibiliteit voor locaties zonder toegang tot een openbaar rioleringssysteem.

Hoe wordt een septische tank geïnstalleerd en welke kosten zijn hieraan verbonden?

De installatie van een septische tank moet worden uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Ze zullen de juiste locatie bepalen, de tank begraven en de juiste verbindingen maken. De kosten van de installatie kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de tank, de complexiteit van de installatie en andere factoren. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven om een idee te krijgen van de kosten.

Wat te doen bij rioolproblemen en wanneer een loodgieter inschakelen?

Bij rioolproblemen, zoals verstoppingen of lekkages, is het raadzaam om een loodgieter in te schakelen. Een professionele loodgieter heeft de kennis en ervaring om het probleem snel en efficiënt op te lossen. Het is belangrijk om snel in te grijpen om verdere schade aan het rioolsysteem te voorkomen. Preventief onderhoud en het naleven van goede rioleringspraktijken kunnen de kans op rioolproblemen verminderen.

Wat zijn de specifieke situaties van septische tanks in België, met name in Vlaanderen en Wallonië?

In België worden septische tanks vaak gebruikt in gebieden zonder toegang tot het reguliere rioleringssysteem, met name in landelijke gebieden. In Vlaanderen is het gebruik van septische tanks wijdverbreid, terwijl in Wallonië andere systemen zoals individuele zuiveringsstations vaker voorkomen. Het ledigen van septische tanks is een vereiste en kan worden uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven, zoals vidange de fosse septique in Tubize.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest