Wat is een septische put

Wat is een septische put

Inhoudsopgave artikel

Een septische put is een essentieel onderdeel van het afvalwaterbeheer in uw huis. Het wordt gebruikt om afvalwater te verzamelen, te behandelen en te verwijderen, waardoor het niet direct in het riool terechtkomt. Dit helpt bij het behoud van het milieu en voorkomt mogelijke gezondheidsproblemen.

De functie van een septische put is om afvalwater te scheiden in vaste en vloeibare stoffen. Het vaste materiaal zinkt naar de bodem van de put, terwijl het vloeibare afvalwater wordt afgevoerd naar het omliggende grondgebied. Dit proces maakt het mogelijk om schadelijke stoffen af te breken en het water te zuiveren voordat het in de bodem wordt geabsorbeerd.

Een van de voordelen van een septische put is dat het een efficiënte en duurzame oplossing biedt voor het beheer van afvalwater. Het is vooral gunstig voor huizen in afgelegen gebieden waar geen aansluiting op het openbare rioleringssysteem beschikbaar is. Daarnaast is een septische put relatief onderhoudsarm en gaat het lang mee.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe een septische put werkt en hoe u deze kunt onderhouden om optimale prestaties te garanderen. In de volgende secties zullen we dieper ingaan op de werking, het onderhoud en andere belangrijke aspecten van septische putten.

Septische put uitleg

In deze sectie zullen we dieper ingaan op de werking van een septische put. Een septische put is een belangrijk onderdeel van het afvalwatersysteem in uw huis. Het zorgt ervoor dat het afvalwater op een veilige en efficiënte manier wordt verwerkt voordat het terug in het milieu wordt vrijgegeven.

Een septische put bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om het afvalwater te behandelen. De belangrijkste componenten zijn:

 1. Inlaatpijp: Het afvalwater stroomt de septische put binnen via de inlaatpijp. Hier komt al het afvalwater van uw huis samen, inclusief het water uit de gootsteen, douche, toilet, en wasmachine.
 2. Afscheidingsschot: In de septische put bevindt zich een afscheidingsschot, dat ervoor zorgt dat drijvende stoffen zoals vetten en oliën naar het oppervlak stijgen en daar worden opgevangen. Het zware slib zakt naar de bodem.
 3. Septische tank: Het grootste deel van de afvalstoffen blijft achter in de septische tank. Hieronder bevindt zich de sliblaag, bestaande uit organisch materiaal dat langzaam afbreekt. Boven de sliblaag bevindt zich het effluent, dat bestaat uit vloeibaar afvalwater.
 4. Uitlaatpijp: Het gezuiverde effluent verlaat de septische put via de uitlaatpijp en gaat naar de volgende fase van het afvalwaterbeheerproces.

De werking van een septische put is gebaseerd op het principe van natuurlijke afbraak. Bacteriën in de septische put breken de organische stoffen in het afvalwater af, waardoor het water gezuiverd wordt. De sliblaag in de septische tank moet regelmatig worden verwijderd om verstoppingen en geurproblemen te voorkomen.

Met behulp van een goede werking en regelmatig onderhoud kan een septische put vele jaren meegaan en u helpen bij het efficiënt beheren van het afvalwater in uw huis.

Onderhoud septische put

Onderhoud is essentieel voor een goed werkende septische put. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kunt u problemen voorkomen en ervoor zorgen dat uw septische put optimaal blijft functioneren. Hieronder vindt u enkele belangrijke stappen die u kunt nemen om uw septische put te onderhouden:

1. Reguliere inspecties

Het is belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren om de algemene toestand van uw septische put te controleren. Let op tekenen van slijtage, lekkages of andere mogelijke problemen. Door vroegtijdig eventuele problemen op te merken, kunt u ernstige schade voorkomen.

2. Voorkom overmatig waterverbruik

Bij een septische put is het belangrijk om overmatig waterverbruik te vermijden. Dit kan ervoor zorgen dat de put overbelast raakt en het afvalwater niet goed kan verwerken. Beperk bijvoorbeeld het gebruik van de vaatwasser en wasmachine op hetzelfde moment.

3. Gebruik geschikt toiletpapier

Sommige toiletpapiermerken lossen niet goed op in water en kunnen verstoppingen veroorzaken in de septische put. Kies voor toiletpapier dat speciaal is ontworpen om snel op te lossen, zodat het afvalwater gemakkelijk kan doorstromen.

4. Vermijd het lozen van schadelijke stoffen

Probeer het lozen van schadelijke stoffen in uw septische put te vermijden. Dit omvat onder andere chemicaliën, vet, oliën, medicijnen en schoonmaakmiddelen. Deze stoffen kunnen het bacteriële evenwicht in de put verstoren en problemen veroorzaken.

5. Regelmatig ledigen

Het ledigen van de septische put is een cruciale stap in het onderhoudsproces. Afhankelijk van het gebruik en de grootte van de put, is het aanbevolen om deze elke drie tot vijf jaar te laten legen. Raadpleeg een professionele vakman om deze taak uit te voeren.

septische put onderhoud

Septische put in de tuin

Veel septische putten bevinden zich in de tuin. Het is belangrijk om de juiste plaatsing van een septische put te overwegen, omdat dit invloed kan hebben op de omgeving. Bij het kiezen van een locatie moet rekening worden gehouden met factoren zoals nabijheid van waterbronnen en de afstand tot de woonruimte.

Om mogelijke geuroverlast te minimaliseren, kan het nuttig zijn om de septische put te camoufleren met behulp van planten of andere landschapselementen. Een creatieve en esthetisch aantrekkelijke oplossing kan helpen om de put visueel te integreren in de tuin.

Een mogelijke oplossing is het aanleggen van een grasveld of een bloemenbed in de directe omgeving van de put. Dit kan helpen om de put op een natuurlijke manier in de tuin op te nemen. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om struiken of bomen te planten rondom de septische put om deze verder te verbergen.

Het is belangrijk om de toegankelijkheid van de septische put te waarborgen voor onderhoud en inspectie. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor een inspectieopening en dat er geen zware objecten bovenop zijn geplaatst.

Door rekening te houden met deze tips kunt u een septische put in uw tuin integreren zonder in te leveren op de esthetiek en zonder hinderlijke geuroverlast te ervaren.

Septische put prijs

De prijs van een septische put kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Bij het bepalen van de prijs van een septische put zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Factoren die de prijs beïnvloeden

 • Grootte van de septische put: Een grotere septische put vereist meer materiaal en tijd om te installeren, wat de prijs kan verhogen.
 • Type septische put: Er zijn verschillende soorten septische putten beschikbaar, zoals betonnen, kunststof en glasvezel. Elk type heeft zijn eigen prijsklasse, afhankelijk van de kwaliteit en duurzaamheid.
 • Grondgesteldheid: Als de bodemgesteldheid moeilijk of complex is, kan het installeren van een septische put meer arbeid en apparatuur vereisen, wat de prijs kan beïnvloeden.
 • Installateur: De prijs kan variëren afhankelijk van de reputatie, ervaring en tarieven van de installateur die u kiest.

Het is belangrijk om een budget te plannen bij het overwegen van de prijs van een septische put. Het is raadzaam om meerdere offertes van verschillende installateurs aan te vragen en de prijzen en diensten te vergelijken voordat u een beslissing neemt.

Vergeet niet dat de prijs van een septische put een investering is in de lange termijn functionaliteit en waarde van uw woning. Het is dus belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

septische put prijs

Met deze informatie kunt u een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van een septische put die past bij uw behoeften en budget.

Septische put ledigen en reinigen

Het ledigen en reinigen van een septische put is een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Door regelmatig onderhoud te plegen, kunt u ervoor zorgen dat uw septische put efficiënt blijft werken en problemen worden voorkomen.

Maar waarom moet een septische put eigenlijk worden geleegd en gereinigd? Een septische put verzamelt afvalwater en afvalstoffen van uw huishouden. Na verloop van tijd kunnen deze stoffen zich ophopen en een dikke sliblaag vormen op de bodem van de put. Als dit slib niet regelmatig wordt verwijderd, kan het de normale werking van de put verstoren en leiden tot verstoppingen en geurproblemen.

Om de septische put te ledigen, moet een professionele vakman worden ingeschakeld. Deze vakman zal met behulp van speciale apparatuur de inhoud van de put verwijderen en deze naar een erkend verwerkingscentrum brengen. Een gespecialiseerd bedrijf is bijvoorbeeld Debouchage Mertens.

Na het ledigen van de put is het ook belangrijk om deze grondig te reinigen. Hierdoor worden eventuele resten van slib en vuil verwijderd, waardoor de put weer optimaal kan functioneren.

Het proces van het ledigen en reinigen van een septische put kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte van de put en de mate van vervuiling. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de put uit te graven voor een grondige inspectie en reiniging.

Wanneer moet u uw septische put laten ledigen en reinigen?

Het is aanbevolen om een septische put elke 3 tot 5 jaar te laten ledigen, maar dit kan variëren afhankelijk van het gebruik en de grootte van de put. Bovendien kunnen er specifieke voorschriften en richtlijnen zijn in uw regio die bepalen hoe vaak de put moet worden geleegd.

Er zijn echter enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat uw septische put moet worden geleegd en gereinigd:

 • Een onaangename geur rond de put
 • Verstoppingen in de afvoer
 • Langzame afvoer in het huishouden
 • Overstromingen in de buurt van de put

Tip: Wacht niet tot u problemen ervaart. Het is beter om preventief onderhoud uit te voeren en uw septische put regelmatig te laten controleren en ledigen.

Door regelmatig uw septische put te laten ledigen en reinigen, kunt u de levensduur ervan verlengen en mogelijke schade en ongemakken voorkomen. Zorg ervoor dat u een erkende vakman inschakelt voor het ledigen en reinigen van uw septische put om ervoor te zorgen dat het proces op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Septische tank onderhoud in de regio Tubize

Voor inwoners van de regio Tubize is het essentieel om te weten dat het ledigen van de septische tank (vidange fosse septique Tubize) een belangrijke stap is in het onderhoud van uw septische systeem. Het inschakelen van een professional voor de lediging en reiniging van uw septische put zorgt ervoor dat uw systeem efficiënt blijft functioneren en voorkomt de ophoping van afvalstoffen die kunnen leiden tot verstoppingen en onaangename geuren. Kies voor een betrouwbare dienstverlener in Tubize, zoals Debouchage Mertens, om de gezondheid en veiligheid van uw huishouden en het milieu te waarborgen.

Door regelmatig uw septische put te laten ledigen en reinigen, kunt u de levensduur ervan verlengen en mogelijke schade en ongemakken voorkomen. Zorg ervoor dat u een erkende vakman van Debouchage Mertens inschakelt voor het ledigen en reinigen van uw septische put om ervoor te zorgen dat het proces op de juiste manier wordt uitgevoerd. Pour nos amis francophones, n’oubliez pas que la vidange fosse septique Tubize est essentielle pour le bon entretien de votre système septique.

Septische tank legen in België (Vlaanderen, Wallonië)

In België zijn er specifieke voorschriften en procedures voor het legen van septische tanks. Als u een septische tank in uw woning heeft in zowel Vlaanderen als Wallonië, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en richtlijnen.

Om uw septische tank te laten legen, moet u een erkende loodgieter inschakelen. Deze professionals hebben de juiste kennis en ervaring om de klus veilig en efficiënt uit te voeren. Zij zijn ook op de hoogte van de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot het legen van septische tanks.

Het regelmatig legen van uw septische tank is essentieel om problemen met de riolering te voorkomen. Wanneer een septische tank vol raakt, kan dit leiden tot verstoppingen en andere ernstige problemen in uw rioleringssysteem. Door uw septische tank op tijd te laten legen, houdt u uw rioleringssysteem goed functionerend en voorkomt u ongewenste complicaties.

Als u op zoek bent naar een ervaren loodgieter voor het legen van uw septische tank, kunt u het beste lokale referenties raadplegen of online recensies bekijken. Zorg ervoor dat u een professional kiest die gecertificeerd en betrouwbaar is, zodat u kunt vertrouwen op een kwaliteitsvolle dienstverlening.

FAQ

Wat is een septische put?

Een septische put is een ondergrondse tank die wordt gebruikt voor het beheer van afvalwater. Het fungeert als een afvalwaterzuiveringssysteem dat organisch afval afbreekt voordat het terug in de grond wordt geleid. Een septische put is ontworpen om te voorkomen dat verontreinigingen in het grondwater terechtkomen en is een veelvoorkomende keuze voor woningen die niet zijn aangesloten op een gemeentelijk rioleringsnetwerk.

Wat zijn de functies en voordelen van een septische put?

Een septische put heeft verschillende functies en voordelen. Het behandelt afvalwater op een veilige manier, voorkomt verontreiniging van het milieu en beschermt de volksgezondheid. Bovendien biedt een septische put een kosteneffectieve oplossing voor het beheer van afvalwater in gebieden waar geen riolering beschikbaar is.

Hoe werkt een septische put?

Een septische put werkt door het scheiden en afbreken van afvalstoffen in het afvalwater. Het afvalwater stroomt de septische put binnen en wordt onderverdeeld in drie lagen: drijfvuil (vet en oliën), bezinkbaar vuil (zware deeltjes) en vloeistof. Bacteriën in de septische put breken het organisch materiaal af, terwijl het water geleidelijk wordt afgevoerd naar het omringende grondgebied.

Hoe kan ik mijn septische put onderhouden?

Het onderhouden van uw septische put is essentieel om de goede werking ervan te garanderen. U kunt uw septische put onderhouden door geen schadelijke stoffen door het toilet of afvoer te spoelen, regelmatig te inspecteren op lekkages, de tank periodiek te laten ledigen en te zorgen voor een goede beluchting van de put.

Waarom wordt een septische put vaak in de tuin geplaatst?

Veel septische putten worden in de tuin geplaatst vanwege de ruimte die nodig is om een septische put te huisvesten. De tuin biedt doorgaans voldoende ruimte en toegankelijkheid voor de installatie en het onderhoud van de put. Bovendien kan een septische put in de tuin worden gecamoufleerd met planten en landschapselementen om het esthetische aspect te verbeteren.

Wat is de prijs van een septische put?

De prijs van een septische put kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de put, het materiaal waarvan het is gemaakt en de kosten van het graven en installeren. Het is het beste om een professionele loodgieter te raadplegen om de specifieke kosten voor uw situatie te bepalen.

Hoe vaak moet een septische put worden geleegd en gereinigd?

Een septische put moet doorgaans om de drie tot vijf jaar worden geleegd, afhankelijk van het gebruik en de grootte van de put. Het reinigen van de septische put is ook een belangrijke stap in het onderhoudsproces en moet regelmatig worden uitgevoerd om mogelijke verstoppingen en geuroverlast te voorkomen.

Hoe kan ik een septische put laten legen in België (Vlaanderen, Wallonië)?

In België zijn er specifieke regels en procedures voor het legen van septische tanks. Het is raadzaam om contact op te nemen met een erkende loodgieter of rioolontstoppingsdienst om de septische put te laten legen. Zij hebben de juiste uitrusting en kennis om de taak veilig en efficiënt uit te voeren. Zorg ervoor dat u een professional kiest die ervaring heeft met septische putten en bekend is met de voorschriften in uw regio.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest